First Time Right installaties: Een stappenplan voor het perfecte legplan

Elke installatie klus brengt uitdagingen met zich mee, of het nu gaat om onverwachte obstakels op het dak of gewoonweg niet genoeg ruimte voor het aantal panelen dat u wilt plaatsen.

First Time Right’ installaties zijn installaties welke direct kunnen worden opgeleverd conform het technische ontwerp, zonder restpunten en manco’s en geen problemen zoals materiaaltekort.

Wilt u uw klanten voorzien van First Time Right installaties? Wilt u een goed doordacht legplan ontwerpen dat rekening houdt met de verschillende uitdagingen? Een installatie die direct de eerste keer met succes afgerond kan worden? 2Solar kan u helpen. Lees snel verder voor al onze inzichten omtrent First Time Right installaties. 

Een goede voorbereiding is het halve werk 

First Time Right installaties beginnen allemaal bij een goede voorbereiding. De ontwerp module van onze software maakt het mogelijk om snel en foutloos een compleet legplan in te tekenen, zonder dat u zelf het dak op hoeft te gaan. Onze software doet het werk voor u en heeft veel functies die uw werk gemakkelijker maken en u helpen een goede voorbereiding te realiseren. 

Het begint bij het in kaart brengen van het dak en mogelijke obstakels op het project. Hoe doet u dit op afstand? Met behulp van verschillende kaartlagen in 2Solar kunt u de omgeving, het huis en dak specificaties goed in beeld brengen. Breng bijvoorbeeld de omgeving en het dak in kaart met Street View. Ook kunt u met andere data: 

  • Een beeld krijgen van hoe de projectlocatie eruitziet 
  • Hoogte krijgen van de ruimte die u op locatie tot uw beschikking heeft (is er bijvoorbeeld genoeg ruimte om de bus te parkeren?) 
  • Erachter komen waar u precies het dak op moet en hoe hoog het is, welk type steiger u kunt plaatsen en of u uw RRS-dakrandbeveiliging in de dakgoot kunt hangen. 
  • Controleren of er obstakels op het dak zitten zoals een schoorsteen of pijpje waar u omheen moet bouwen 

Door deze zaken van tevoren vast te stellen kunt u ongewenste verrassingen bij aankomst vermijden en beter voorbereid op pad gaan. 

Optische hellingshoek berekenen

Wanneer u op een schuin dak te werk gaat, is het belangrijk om de hellingshoek van het dak te berekenen. De grootte van uw zonnepanelen wordt namelijk optisch aangepast in de legplan module naar de juiste hellingshoek. Als u dit niet doet, werkt u met het verkeerde formaat panelen waardoor u er misschien te veel of te weinig op het dak intekent. Dan moet u tijdens de installatie de klant teleurstellen, omdat u niet het beloofde aantal panelen kunt leveren. 

hellingshoek berekenen

Safezone toevoegen

Verder is het voor alle daktypen van belang om een aantal cm (+-30 cm, 1 pan) van de erfgrens, rand en obstakels weg te blijven, omdat uw onderconstructie vaak wat uitsteekt. Dit kan een probleem worden wanneer de buren van uw klant ook zonnepanelen wil laten plaatsen.  

Voornamelijk voor platte daken is de randzone/safezone erg belangrijk. Als dit niet goed berekend wordt en uw panelen liggen te dicht op de rand van het dak, kunnen ze bij flinke wind of een storm van het dak vliegen. 

Extra tip: check met behulp van Street View even of de nok van het dak gemetseld is of niet. Wanneer dit wel het geval is, heeft u minder ruimte om dakpannen te verplaatsen om de haken en profielen te plaatsen. Houd er daarom rekening mee dat als u met een gemetselde nok te maken heeft, dat u uw legplan intekent met een aantal dakpannen van de nok verwijderd. 

Selecteer het type zonnepaneel

U selecteert eenvoudig vanuit een lijst het type zonnepaneel waar u mee wilt werken en of deze horizontaal of verticaal geplaatst dienen te worden. Ook selecteert u het daktype en het soort dakbedekking van uw project. Al deze variabelen worden meegenomen in uw legplan. U tekent alle zonnepanelen in op uw legplan, rekening houdend met alle bovengenoemde variabelen. 

legplan ontwerpen

Schaduwimpact en obstructie calculatie

Wanneer u de zonnepanelen heeft ingetekend gaat u aan de slag met het berekenen van de impact van eventuele schaduwen. Zonnepanelen worden natuurlijk beïnvloed door omliggende obstakels zoals een dakkapel of bomen. In onze software kunt u gemakkelijk een exacte schaduwberekening maken. PVGIS-software, LiDAR 3D data en scherpe luchtfoto’s brengen de situatie goed in beeld. Door middel van een animatie wordt er een 24-uurs cyclus getoond welke de impact laat zien van het object dat schaduw op de panelen veroorzaakt. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een hoge boom naast het huis. Op basis van deze data wordt er een calculatie gemaakt van de opbrengst van de zonnepanelen inclusief schaduwmomenten. Ook kunt u zien of er panelen zijn die een optimizer nodig hebben. 

Technische overwegingen bij het ontwerp

Binnen onze legplan module kunt u gemakkelijk een omvormer kiezen die het beste past bij uw zonnepanelen en legplan. En natuurlijk gaan we daarbij uit van uw assortiment en prijslijst, die staan immers in 2Solar. Wij hebben een omvormersuggestie die op basis van het maximale rendement van de installatie berekent welke omvormer uit uw assortiment het beste past. Daarbij laat hij de onder- of overdimensie zien.  

Voor inzicht in de juiste materialen kunt u gebruik maken van onze koppelingen met de configuratoren van een van onze integratiepartners. 

Weet u niet precies welke omvormer u moet kiezen? Er zijn een aantal factoren waar u op kunt letten bij het maken van een keuze. Buiten het vermogen van de omvormer, wat veruit de belangrijkste factor is, spelen deze factoren mee: 

  • Geluid (sommige omvormers produceren meer geluid dan de andere) 
  • Rendement/efficiëntie 
  • Centrale omvormer of micro omvormers 
  • Niet-hybride of hybride omvormer 
  • Garantie en aanschafprijs 
  • Monitoring opties (via internet, bluetooth, iPhone/Android applicaties.) 
  • Slimme aansturing (om zelfconsumptie te maximaliseren, deze omvormers dienen te kunnen ‘spreken’ met andere huisautomatiseringen of toestellen zoals de warmtepomp of laadpaal) 

Verder is de stringverdeling belangrijk voor de installatie zodat uw monteurs direct kunnen zien hoe ze de panelen moeten aansluiten. Alle informatie hiervoor is te vinden in uw eigen 2Solar omgeving. 

First Time Right stappenplan

Om First Time Right installaties uit te kunnen voeren is het van belang om de genoemde stappen in dit artikel toe te passen op al uw installaties en deze te blijven naleven. Wij vatten het stap-voor-stap samen: 

  1. Start met een goede voorbereiding:
    a. Kies de beste kaartlaag en check de BAG-data
    b. B
    ekijk de Street View: Hoe ziet het huis eruit, is er ruimte om te monteren en waar gaat u het dak op? 
  2. Bereken de optische hellingshoek 
  3. Houd rekening met de randzone (dit geldt voor alle daktypen) 
  4. Selecteer het type zonnepaneel en begin met het intekenen van uw legplan 
  5. Bereken de schaduwimpact van bomen of andere omliggende obstructies zoals schoorsteenpijpjes 
  6. Houdt rekening met overige technische zaken
    a. Maak een stringverdeling
    b. Kies de juiste omvormer 

Ga voor een First Time Right score van 100%

Met de juiste voorbereiding en tools van 2Solar kunt u elke installatie in één keer goed afronden. Door gebruik te maken van onze uitgebreide software zorgt u ervoor dat elk legplan perfect is afgestemd op de specifieke situatie van uw klant. Zo vermijdt u verrassingen en voldoet u aan de hoogste verwachtingen. 

Wilt u direct aan de slag met succesvolle First Time Right installaties? Neem contact met ons op voor een demo of probeer onze software gratis uit. Samen zorgen we ervoor dat elke klus een succes wordt! 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief